Tee – mitte ainult must

0

Põlvamaal toimetav Põhjala Teetalu sai alguse pereema Ly Kaasiku hobist 2007. aastal. Tema katsetatud teesordid pakkusid üha suuremat huvi ja nii sai ühel hetkel kaasatud tee valmistamisse kogu pere. Möödunud aastal aitas hobile “ametliku käigu” anda tema poeg Erki Kaasik, kes tegeleb turunduse ja müügiga ning on lubanud omalt poolt veidi nooruslikku vaatepunkti ettevõtmisele juurde anda.

Põhjala Talu mitut värvi tervislikud teed

Põhjala Talu mitut värvi tervislikud teed. Foto: Põhjala Talu

Põhjus, miks ise teed teha, oli lihtne – selliseid teid, mis oleks Lyle meeldinud, poest ei saanud. Värvikate ja tervislike teesortideni on ta jõudnud suurest soovist teha head teed. Ly jutustab, et teejoomine on eestlaste pärimuskultuuri üks osa ning just teed on eestlased armastanud külmadel talveõhtudel juua.

“Teed arenevad koos meiega. Me teeme teed, mida ise juua tahame. Just see on võtmeküsimus, millest lähtume. Küsin endalt, et kui olen ise rõõmus, julge, uudishimulik ja täis elutahet ning tahan sama tunnet pakkuda ka kallitele inimestele enda ümber, siis milline see tee peab olema,” selgitab Ly. Värskeimaks lisanduseks maitse ja värvi järgi loodud taimeteedele on uudsed, viljalihaga marjateed.

Marjatee "Magus mustikas"

Uut moodi, viljalihaga marjatee. Foto: Põhjala Teetalu

Inspiratsioon otse loodusest
Rääkides inspiratsioonist pöördub Ly tagasi jälle juurte juurde. Ta osutab, et meie esivanematele olid taimed ellujäämise üks osa. “Igas talus tehti ravimtaimedest teed ja joodi seda talvel iga päev. Sellest pole väga palju aega möödas, kui me kõik elasime maal. Maal suhtleme loodusega ja looduse üks osa on taimed. Mul on taimedega väga lähedane suhe: tahan taimedega tegeleda ja jagada seda teistega. Imeilusad värvid, vapustavad maitsed ja kõik meie endi, eestlaste oma!”

Keerukamatest hetkedest aitab Ly sõnul üle saada enesele teadvustamine, et kõike ei pruugigi kohe osata, kuid kui õppetunnid selged, siis on ka edasiminek garanteeritud. Eelkõige innustabki valitud tegevus ise, sest see pakub huvi. “Ma tõesti teen seda, mida tahan, ja ma tahan teha oma tööd. Minu areng on ka ettevõtte areng ja ettevõtte areng minu oma. Kui mul on joogi osas mingi soov, siis asun seda analüüsima ja lõpuks sünnib uus tee.”

“Minu töö on minna loodusesse ja jälgida, vaadelda, kuidas taimed kasvavad, mida teeb tuul, kuidas põllule kasvama pandud taimed suhtlevad looduslikult kasvavate taimedega. Kuidas loodus suhtleb, kes kellega käib. See inspireerib mind.” – Põhjala Teetalu looja Ly Kaasik

Loovus või ettevõtlikkus?
Loovus on kahtlemata väga oluline ettevõtte ja toote arendamisel, kuid kahjuks ideedest üksi ei piisa ja ettevõtlikkust on ka vaja, tõdeb Erki Kaasik. “Ideid on võimalik teostada erinevat moodi, kuid milline on see edukaim viis? Tähtis on, et ideid ka ellu viidaks ja selleks on vajalik hea meeskond,” arutleb ta.

Ly lisab omalt poolt, et kamaluga on vaja ettevõtlikkust. “Loovus on hea asi. Kui loovusest puudu tuleb, siis tähendab, et pole piisavalt õnnelik ja on aeg elus ümberkorraldusi teha. Loovus võib aga eksisteerida ka iseseisvalt, ettevõtlusest eraldi. Ettevõtlikkus on aga teadmine, et ma teen selle ära. Kui on kahtlused, siis on soov teadmiseni jõuda ning algab elukool ja areng.”

Põhjala Teetalu tee "Jõulusoojus"

Põhjala Teetalu tee “Jõulusoojus”. Foto: Põhjala Teetalu

Ettevõtlus paistab teetalulistele sobivat ning enamjaolt leiavadki nad, et selline enese proovilepanek on pigem motiveeriv. “Raske on siis, kui kangi tõstad. Ettevõtluses kerkivad üles hoopis teised küsimused. See on nagu õppimine: milline on lahendus, milline on vastus. Kui küsimusele leiad vastuse, on väga hea tunne, et oled jälle millegagi hakkama saanud. See on areng ja see on põnev,” kostavad Ly ja Erki Kaasik kui ühest suust.

Kauneid jõule ja maitsvat teed!

Vaata lisaks: www.pohjala.eu

Jaga

Kommenteeri